Zdraví

Chodidla jsou hned po srdci nejzatěžovanější částí těla. Vždyť nesou celou naši váhu. Proto si zaslouží kvalitní péči. Jejich zdraví má vliv na celý náš pohybový aparát.

STOJÍ NA NICH VŠECHNO


Špatný vývoj způsobuje pozdější bolesti pohybového aparátu, svalovou nerovnováhu, a tak i vadné držení těla. Dopřejte jim proto masáže, krémy, pedikúru a v neposlední řadě i podiatrické vyšetření, které vám poradí s výběrem vhodné obuvi i vložek do bot. Firma pedag je v této oblasti špička už od roku 1955. O pár let později přišla na trh s první ortopedickou vložkou VIVA ®, která je díky aktivnímu uhlí a kvalitní hovězině prémiovým produktem dodnes.






JEDNY NA CELÝ ŽIVOT


Nachodí toho s námi spoustu a stejně jako my se i chodidla s věkem mění. Samozřejmě, že dětská noha roste, a jak ví většina rodičů, pořádně rychle. Ale i v dospělosti se velikost nohy změní, a to až o tři velikosti. Například vrozenou laxicitou, tedy uvolněním vaziva, během těhotenství, vlivem úrazů nebo nadváhy. Cestu životem nám může na každém kroku zjednodušit komfortní a kvalitní ortopedická vložka do bot.



VLOŽKY DO BOT JAKO MALÝ ZÁZRAK


Bota, vložka a noha tvoří dohromady biomechanický komplex, který ovlivňuje správnost naší chůze, minimalizuje zátěž nohou, brání přetížení a tím tvorbě otlaků. Rozlišujeme různé druhy vložek do bot, a proto je třeba vždy vědět, jak na tom naše chodidla jsou a co potřebujeme. Vložkou můžeme eliminovat bolest, zvýšit výkon nebo zmírnit zátěž. Například sportovní vložky podporují stabilitu hlezna a minimalizují zátěž během dopadu i odrazu. Při výběru je ale důležité brát v úvahu druh sportu a individuální potřeby našeho chodidla. Jestli třeba hodně zatěžujeme paty, pak je vhodná vložka, která nám v této oblasti odlehčí, a tak předchází jak bolesti pat, tak i kolen a kyčlí. Společenská obuv a vysoké podpatky zase výrazně přetěžují předonoží. S každým 1 cm výšky podpatku nad 4 cm se zátěž zvyšuje o 10 %, mění se postavení v kolenou a tím i v páteři. I tomu jde samozřejmě pomoci vhodnou vložkou do společenské obuvi.



KROK KE SPRÁVNÝM BOTÁM


I když výběr vložek do bot dokáže zázraky, bez dobré obuvi to stejně nejde. Pokud vybíráme běžnou, vycházkovou obuv, ve které trávíme během dne nejvíc času, je dobré soustředit se na následující: boty kupujeme raději odpoledne, protože během dne se velikost chodidla mění, a to až o 5 mm! U dětí dokonce o 8 mm. Stélka by měla být komfortní, aby minimalizovala zátěž chodidla a chůze tak byla energeticky co nejméně náročná. Šířka boty by měla být pohodlná a délka respektovat velikost naší nohy. U dětí je dobré myslet na to, že potřebují takzvaný nadměrek, tedy prostor před prsty ideálně 15 mm. Podrážka by měla být dostatečné ohebná, ale pevná, materiál prodyšný a v neposlední řadě by se nám boty měly samozřejmě líbit. Dobře si vybrat je jednoduchý krok ke zdraví.