ŘÍKAJÍ O NÁS: Majitel opravny obuvi Boty dělaj člověka

Představujeme vám naši novou rubriku „Říkají o nás“, kde budete do budoucna potkávat osoby z nejrůznějších koutů, které o nás mají co říct.

Dnes vám představíme Marka, majitele opravny obuvi s názvem Boty dělaj člověka, který neprovádí jen klasické opravy, ale je jeden z mála, který renovuje i svrchní části, a tak botám celkově navrací krásný vzhled. Markovy ukázky před a po, které najdete na jeho Instagramu, mluví za vše!

Marek je naším pravidelným odběratelem, a tak jsme se rozhodli zeptat se ho na pár otázek. Co má na své práci rád, jaký produkt by nejvíc doporučil svým zákazníkům nebo třeba co považuje za největší prohřešek v péči o obuv? To se dozvíte, když budete číst dál!



Co vás nejvíc baví na vaší práci?

Na mojí práci mě nejvíc baví to, že můžu dát i starším botám nový život. Někdy se stává, že si zákazník přijde vyzvednout své boty po renovaci a skoro je nemůže poznat, protože byla celková renovace opravdu povedená s velkým rozdílem mezi před a po. Když jsou lidi nadšení, je to pro mě největší naplnění.


Čím vás značka pedag oslovila?

Osobně mám rád všechny značky a produkty, za kterými stojí nějaký příběh, a to u značky pedag nacházím. Vždy tam je něco „navíc“. pedag je mi sympatický třeba tím, že vyrábí své vložky do bot ručně v Německu, což je v dnešní době, kdy se téměř vše vyrábí v zemích třetího světa, určitě velkou přidanou hodnotou a já jako řemeslník takový produkt vždy rád podpořím. Co se týká péče o obuv, rozhodně bych vyzdvihl to, že pedag nabízí varianty produktů, které jsou šetrnější k životnímu prostředí, což u těchto typů přípravků, jako jsou impregnace nebo čističe, moc nebývá zvykem. Tahle filozofie mi je sympatická a je vlastně v souladu s tím, co dělám já – ruční prací prodlužuji životnost obuvi a tím aspoň částečně ulehčuji přírodě v tom, že se každá bota nebo kabelka hned nevyhodí.


Jaký produkt rád používáte při renovací obuvi?

Co se týká renovací, mám více oblíbenců, ale jako svého favorita zmíním mýdlo ve spreji z eco-friendly řady. Skvěle se hodí pro odstranění nánosů tuků a krémů z obuvi. Dá se použít na hladkou i broušenou kůži, ale klidně i na plátěné tenisky. Jeho výhodou je, že je k materiálu šetrný, protože neobsahuje rozpouštědla.


Kdybyste měl svému zákazníkovi doporučit jen jeden produkt, jaký by to byl?

Není to úplně jednoduché, protože i pro běžné užití a správnou údržbu obuvi je dobré mít těch produktů hned několik. Kdybych měl ale vybrat jen jeden, byl by to za mě ten nejuniverzálnější, a to je sprej Perfekt Finish. Dá se použít na všechny typy kůží, které vyživí, dodá jim jemnost, a u semiše dokonce dokáže jemně obnovit vyšisovanou barvu. Kromě toho, že obuvi dodá výživu, kterou potřebuje, zároveň částečně impregnuje, což je skvělé. Baví mě jednoduchost použití, stačí nastříkat a máte hotovo.

 


Jakého prohřešku se lidé v péči o obuv podle vás nejčastěji dopouštějí?

Nejčastěji mi lidé nosí zničenou obuv poté, co ji doma vyprali v pračce. Na to si dejte opravdu pozor, lepidla se totiž rozpouštějí už při nízkých teplotách, a proto se bota může rozlepit nebo může lepidlo botu obarvit. Kůže do pračky nepatří vůbec, protože kvůli dlouhému máčení nabobtnává, tvrdne a potom je náchylná k popraskání.