Ortopedické vložky: Proč je důležitá podpora klenby?

Klenba na chodidle je struktura, která má hned několik funkcí. Zjednodušeně řečeno funguje především jako přirozený tlumič každého kroku. Správně rozkládá tlak váhy našeho těla na chodidlo a absorbuje nárazy došlapu při chůzi nebo běhu, čímž ulevuje kloubům a páteři i samotnému chodidlu před nadměrným zatížením. Kromě toho udržuje stabilitu, podporuje pružnost pro efektivitu chůze i běhu a chrání měkké tkáně.

Proč je součástí našich ortopedických vložek podpora příčné i podélné klenby, když tuto funkci přirozeně zastává naše vlastní klenba, která je součástí chodidla?

Vlivem moderního stylu života se změnilo mnoho podmínek, kvůli kterým klenba z masa a kostí mnohdy nezvládá plnit svou funkci. Nadváha, nošení užší obuvi, fyzicky náročné zaměstnání nebo například snaha o dosažení velkých sportovních výkonů je důvodem, proč naše chodidla potřebují další podporu v podobě ortopedické vložky. Tedy v případě, že se chcete cítit pohodlně a stojíte o to, aby vaše chodidla i celé tělo zůstaly zdravé nejlépe po celý svůj život.

Všechny právě zmíněné aspekty chodidlo přetěžují, což může do budoucna vést až ke zborcení klenby, k bolestem a problémům s chodidly i celým tělem, Díky nošení ortopedických vložek bude mít ale vaše chodidlo prakticky dvojí ochranu - vlastní klenbu + podporu klenby v ortopedické vložce. Tato podpora na ortopedické vložce, stejně jako naše klenba, pomáhá rozkládat rovnoměrně tlak na chodidlo, poskytuje stabilitu a absorpci nárazů. Tímto ortopedická vložka ulevuje chodidlům i celému tělu, dodává pohodlí a je prevencí vzniku problémů s chodidly. Dokáže také pomoci i při již vzniklých obtížích.

Tato dodatečná podpora klenby je velmi žádoucí u sportovců, protože rovnoměrné rozložení tlaku, dobrá stabilita a ušetřená energie v chodidlech pomáhá dosahovat lepších výkonů, a navíc je skvělou prevencí proti zranění.

Jak ještě můžu pomoci svým chodidlům?

Přirozeným způsobem, jak se dříve posilovaly svaly v chodidle, byla chůze naboso po nerovném povrchu. V běžném moderním světě takové spojení s přírodou většinou postrádáme a mnohdy na takový styl života ani nezbývá čas. Náhradou za to můžou být speciální cviky chodidel, kterým můžete věnovat každý den pár minut svého času z pohodlí domova.

 

TIP NA ORTOPEDICKÉ VLOŽKY S PODPOROU KLENBY:

Rodina Viva: Řada Viva nabízí patentovanou konstrukci Viva® s podporou příčné i podélné klenby a speciálním patním polštářkem ve tvaru kapky pro perfektní odpružení. Vybírejte z několika typů povrchů, které přesně sednou vašim potřebám.

Sneaker Magic Step: Měkká vložka s podporou příčné i podélné klenby obsahuje také odpružení na patě a paměťovou pěnu, která dopřává extra pohodlnou chůzi. Její povrch je tvořen z bambusového froté.

Siesta: Vložka z rostlinně vyčiněné ovčí kůže je ultratenká, a přesto podporuje příčnou i podélnou klenbu. Díky své minimální tloušťce se perfektně hodí i do bot na podpatku nebo kamkoliv, kde zbývá méně místa.