Jaká je pro vás ta pravá ortopedická vložka? Projděte si naším menším průvodcem a najděte ji!

Mezi našimi ortopedickými vložkami si najde tu pravou opravdu každý. Nejčastějším důvodem toho, proč se někdo rozhodne pro koupi ortopedických vložek, jsou problémy s chodidly. Je ale mýtus, že by ortopedické vložky byly určeny jen na problematická chodidla. Ortopedické vložky můžou vyřešit i bolesti těla, jsou perfektním nástrojem pro zvýšení výkonu a v neposlední řadě jsou důležité pro relaxaci chodidel, ale i prevenci problémů s chodidly.

Problémy s chodidly

Problémy s chodidly jsou často způsobeny dnešním životním stylem, ke kterému patří třeba sedavé zaměstnání, naopak i dlouhé stání, nadváha, nošení špatné obuvi nebo chůze naboso po rovných površích. Častá je varianta, že s našimi chodidly není vše v pořádku, ale jen se zatím neprojevily obtíže, které člověka při problémech s chodidly obvykle provází.

Na problémy, jako je propadlá klenba, plochá noha nebo patní ostruha, můžete vybírat z řady ortopedických vložek, které můžou potlačit bolest spojenou s těmito obtížemi, zpříjemnit chůzi, a dokonce mohou některé potíže i napravit, alespoň částečně.

BOLEST PATY: Pokud vás bolí pata, potěší vás speciální výstelky přímo na paty Soft Heel a Ultra Heel.
PROPADLÁ KLENBA: Pro problémy s chodidly, jako je propadlá klenba, ale i bolest paty, je skvělým řešením vložka z rodiny Viva (najdete ji v různých provedeních), která je naším bestsellerem a je výjimečná svou odpruženou patou díky patnímu polštářku ve tvaru kapky. Chodidlům může ulevit také ortopedická vložka Sneaker Magic Step s paměťovou pěnou, která tlumí nárazy, je oporou klenbám a nechybí jí odpružení paty.
VYSOKÁ KLENBA: Na vysokou klenbu musíte hledat ortopedickou vložku se slovem „HIGH“ v názvu.
PLOCHÉ CHODIDLO: Naopak pro ploché chodidlo by v názvu ortopedické vložky mělo být slovo „LOW“. Na tento problém je vhodná také vložka Siesta, Sensitive, Performance nebo Sneaker Magic Step.
CITLIVÉ CHODIDLO: Některá chodidla potřebují obzvláště měkký podklad pro chůzi. Zejména diabetici a revmatici  ocení vložku Sensitive, která poskytuje jemnou oporu a měkký došlap.



Bolesti těla

Z problematických chodidel často vychází i bolest kolen, zad nebo kyčlí. Nesprávné držení těla a špatná chůze bolestem těla rozhodně nepřispějí. Ortopedická vložka může bolesti těla zmírnit nebo úplně odstranit, stejně jako problémy s chodidly. Chodidla jsou tím, co zatěžuje celé naše já, a proto je potřeba jim věnovat extra péči.

Na bolesti zad doporučujeme ortopedické vložky z rodiny Viva nebo ortopedickou vložku Sensitive. Na bolavá kolena jsou nejvhodnější také vložky z řady Viva nebo Sneaker Magic Step.



Zvýšení výkonu a prevence zranění

Jak bylo řečeno v úvodu, ortopedické vložky nejsou určené nutně jen pro ty, kteří mají s chodidly problémy. Skvělou službu udělají těm lidem, kteří svým nohám potřebují dodat energii, ať už při sportu či turistice, zkrátka všem aktivitám náročnějších na pohyb. Nosit ortopedické vložky při sportování zároveň znamená chránit své tělo před možným zraněním. 

Tou nejlepší volbou pro zlepšení výkonu a dodání energie vašim chodidlům je ortopedická vložka Power, Outdoor a Energy. Jejich výhodou je, že zaručují dobrou přilnavost k obuvi, jsou protiskluzové a udržují správné postavení chodidel. A jaký je mezi nimi zásadní rozdíl? Power je lehká a tenká, nemá podporu příčné klenby, a proto je určená pro silové a rychlostní sporty, kde je potřeba zvýšit výkon v rychlosti. Outdoor podporu příčné klenby má (tzv. srdíčko) a bude skvělým parťákem třeba při golfu nebo turistice. Energy podporu příčné klenby, stejně jako Power, nemá. Navíc obsahuje paměťovou pěnu, je měkčí, a tak se skvěle hodí spíše pro vytrvalostní sporty a obecně pro všechny se zájmem o volnočasové aktivity, jako je běh na dlouhé tratě, tenis, nordic walking, in-line bruslení apod.

Univerzální sportovní vložku představuje také model Performance. Její hlavní výhodou je, že se vejde i do úzké obuvi.



Pohodlí a prevence problémů s chodidly

Jedním z důvodů, proč nosit ortopedické vložky do obuvi, je jednoznačně pohodlí. Prevence, která znamená zároveň relax pro vaše nohy v jakékoliv situaci, je navíc zásadní pro udržení si zdravého chodidla i s přibývajícím věkem. Univerzální ortopedické vložky, vhodné pro běžné, ale i náročnější dny, jsou jednoznačně ty z rodiny Viva, které podrží příčnou i podélnou klenbu a zároveň skvěle odpruží patu díky speciálnímu patnímu polštářku ve tvaru kapky. Ortopedické vložky Viva najdete v provedeních s různými povrchy. Je jen na vás, jestli si vyberete koženou, sportovní, letní nebo zimní. Můžete začít například s univerzálnější Viva Sport, pravděpodobně si vás ale rychle získá a vy budete chtít sbírku všech pro každé roční období i jakoukoli příležitost! Pohodlí se zvyšuje i ve chvíli, kdy je v botách udržováno správné klima. V případě, že je pro vás absorpce potu důležitým bodem, podívejte se do sekce antibakteriální vložky.

A samostatnou kapitolou může být zvýšení pohodlí v lodičkách! O to se postarají například vložky Lady nebo Lady Gel, díky kterým v lodičkách můžete vydržet o mnoho déle a cítit se přitom příjemně a sebejistě.

 

Tip: Ortopedické vložky ulevují zatížení chodidel (především patě a klenbám). Pro zdravá chodidla je ale důležité doplnit nošení vložek pravidelným cvičením svalů na chodidlech - tím může být i chůze naboso na nerovném povrchu.